ΕΔΡΑ e-learning

Κυνήγι Σπάνιων Πετρών

12 Φεβρουαρίου 2013 By

Η συλλογή όμορφων πετρών μπορεί να γίνει μια πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα, η οποία ταυτόχρονα θα δώσει και αφορμή για καινούριες γνώσεις.

 

Δώστε κάποιες πληροφορίες στα παιδιά για το πώς δημιουργούνται οι πέτρες, τι είναι τα απολιθώματα, καθώς και πώς να τις αναγνωρίζει. Παρακινήστε τα να ρωτήσουν φίλους και συγγενείς, αν οι ίδιοι έχουν όμορφες και σπάνιες πέτρες για να τους δείξουν. Όταν τα παιδιά μαζέψουν κάποιες πρώτες πέτρες, μπορούν να επιλέξουν το πού θα τις αποθηκεύσουν:

- σε γυάλα

- σε βάζο

- σε μπουκάλι

- σε κουτί

- σε κασετίνα

Μαζεύοντας τις πέτρες σας, μπορείτε να καταγράφετε τις περιοχές στις οποίες τις βρήκατε, σαν ημερολόγιο, και να τις ταξινομείσετε με διάφορα κριτήρια. Σίγουρα τα σχήματα τους θα σας θυμίσουν ζώα, ανθρώπινα πρόσωπα ή άλλα γνώριμα αντικείμενα.

Έπειτα θα χρειαστεί να τις πλύνετε, ώστε να αναδειχθούν οι λεπτομέρειες των σχημάτων και των χρωμάτων τους. Ξεπλύνετε τις με ζεστό νερό και με μια μικρή βούρτσα.

Ταξινομείστε τις με βάση τις αποχρώσεις τους, φτιάχνοντας μεγάλες σπείρες και κάνοντας σχήματα, κολλώντας τες σε σκληρές επιφάνειες σαν ψηφιδωτά.

Αγοράστε φωτεινά ακρυλικά χρώματα και ανεξίτηλους μαρκαδόρους (όπως τυρκουάζ, βιολετί, λαχανί) για να ζωγραφίσετε ζωάκια, τερατάκια, μηνύματα, γράμματα ή άλλα σχέδια πάνω στις πέτρες σας. Περάστε τις με ένα σταθεροποιητικό υλικό, όπως γλάσο, για να παραμείνει το χρώμα στη θέση του.

Αφού ολοκληρώσετε τη συλλογή σας και ζωγραφίσετε κάποιες από τις πέτρες σας, μπορείτε να τις επιστρέψετε στη φύση! Φωτογραφήστε τις στο φυσικό τους περιβάλλον και βάλτε τις φωτογραφίες δίπλα από τη συλλογή σας ή γράψτε πάνω τους ένα μήνυμα για κάποιον που θα τις βρει.

Η παραπάνω δραστηριότητα χρησιμεύει στην όξυνση της φαντασίας, την έκφραση, την πρόσληψη νέων γνώσεων, την γνωριμία με διαφορετικές υφές και τη λεπτή κινητικότητα.

 

 

Μαριτίνα Κονταράτου

Η Μαριτίνα Κονταράτου είναι θεατρολόγος και θεωρητικός τέχνης. Είναι Υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ.

Βρίσκεστε εδώ: Home EXTRA ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΥΣΗ & ΜΑΘΗΣΗ Μονοπάτια και εξορμήσεις Κυνήγι Σπάνιων Πετρών