Σημειωσεις Μικρου Ταξιδιώτη - ΕΔΡΑ e-learning - ΕΔΡΑ e-learning http://edra.edu.gr Mon, 17 Dec 2018 01:18:34 +0200 Joomla! - Open Source Content Management el-gr Ξαναβρίσκοντας τα σημάδια... http://edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/kids-travelers-notebook/item/11-ξαναβρίσκοντας-τα-σημάδια http://edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/kids-travelers-notebook/item/11-ξαναβρίσκοντας-τα-σημάδια Ξαναβρίσκοντας τα σημάδια...

Σε μια πεζοπορία, όλη η ομάδα είναι σφιχτά δεμένη. Τα μέλη περπατούν ο ένας πίσως από τον άλλο σε μια σειρά, ενώ ο πρώτος - ο πιο έμπειρος - και ο τελευταίος ελέγχουν συνεχώς αν λείπει κανείς. Ο αρχηγός της ομάδας είναι συνήθως γνώστης της διαδρομής, παρατηρεί τα σημάδια του μονοπατιού και ενδεχομένως χρησιμοποιεί κάποιο εργαλείο προσανατολισμού (GPS ή χάρτη).

 

 

Τι γίνεται όνως αν σταματήσουμε να βλέπουμε τα σημάδια;

Δεν περιπλανιόμαστε άσκοπα. Αν σε μια πεζοπορία η ομάδα χάσει τον προσανατολισμό της, πρέπει να σταματήσει επιτόπου. Θυμηθείτε: Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε τα σημάδια του μονοπατιού; Αν δεν έχει περάσει πολύ ώρα, ίσως ακόμα μπορείτε να ακολουθήσετε τα χνάρια σας προς τα πίσω.

Εάν πάλι είναι αδύνατον να βρείτε μια διέξοδο από το δάσος, μπορείτε να μείνετε σε ένα ανοιχτό μέρος (ξέφωτο) ή άλλο χαρακτηριστικό μέρος, καλώντας για βοήθεια κάποιον που γνωρίζει την περιοχή.

Αν ακούσετε φωνές από κάποιον που σας ψάχνει ή θέλετε να δηλώσετε την παρουσία σας, φωνάξτε κι εσείς ή χρησιμοποιήστε τη σφυρίχτρα σας!

Σε όλη τη διάρκεια της αναζήτησης του μονοπατιού, μπορείτε να αφήνετε σημάδια όπως χαρτάκια, βέλη σχηματισμένα με λευκές πετρούλες ή γράφοντας S-O-S στο έδαφος. Αν σχηματίσετε τα βέλη, φροντίστε να διατηρήσετε σταθερή την πορεία σας προς την κατεύθυνση που δείχνετε.

]]>
arts.edra@gmail.com (Μαριτίνα Κονταράτου) Σημειωσεις Μικρου Ταξιδιώτη Wed, 06 Feb 2013 16:01:29 +0200
Το σακίδιο του μικρού ταξιδιώτη http://edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/kids-travelers-notebook/item/10-το-σακίδιο-του-μικρού-ταξιδιώτη http://edra.edu.gr/extra-εργαλεια/nature-and-learning/kids-travelers-notebook/item/10-το-σακίδιο-του-μικρού-ταξιδιώτη

-         Χάρτης (φυσικά!) και πυξίδα

-         Γυαλιά Ηλίου (για βουνό και θάλασσα)

-         Αντηλιακή Κρέμα (για βουνό και θάλασσα)

 

 

-         Έξτρα μπλούζα, κάλτσες και πουλόβερ

-         Αδιάβροχο για τους χειμερινούς μήνες

-         Φακός

-         Ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα (σταφίδες), μπάρες δημητριακών

-         Χαρτί τουαλέτας

-         Μπουκαλάκι νερό ή πλατύπους

-         Σφυρίχτρα

-         Πρώτες βοήθειες

KAI ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:

-         Ένα κάρι ματ για πικ-νικ ή υπνάκο στη φύση

-         Walkie-talkie για τις μεγάλες παρέες

-         Κιάλια για bird watching

-         Φωτογραφική

]]>
arts.edra@gmail.com (Μαριτίνα Κονταράτου) Σημειωσεις Μικρου Ταξιδιώτη Wed, 06 Feb 2013 15:37:36 +0200